Contact

Case study Veritas: 90% restafvalreductie in 7 maanden tijd

Sinds april 2023 werken we samen met Veritas om hun afval- en materialenbeheer te optimaliseren. En met resultaat! In 7 maanden tijd hebben we een restafvalreductie van 90% gerealiseerd en het doel voor 2024 is om deze hoeveelheid met nog eens 30% te reduceren. Hoe hebben we dat gedaan? Daar vertellen we je in deze blog graag meer over!

 

Hoe helpen wij Veritas naar Zero Waste?

Voorafgaand aan de optimalisaties zijn we gezamenlijk gestart met het opstellen van een afvalbeleid, het uitvoeren van een inventarisatie en het identificeren en afronden van belangrijke verbeterpunten. Aan de hand van een aantal steekproeven zijn we gaan onderzoeken wat er momenteel in elke afvalbak zit. Waar kan winst behaald worden door beter te scheiden? En zijn er stromen die nu nog bij het restafval belanden, die juist gescheiden ingezameld kunnen worden? Na een grondige analyse zijn we tot de volgende punten gekomen om het afvalbeheer te verbeteren:

  • Het aantal gescheiden afvalstromen hebben we uitgebreid van vier naar twaalf;
  • We zijn samenwerkingen aangegaan met gespecialiseerde partners voor advies over bronscheiding en het verbeteren van de kwaliteit van afvalstromen;
  • We hebben duidelijke sorteerinstructies ontwikkeld en strategisch geplaatste recyclingpunten ingericht om iedereen te helpen afval efficiënt en gemakkelijk te scheiden;
  • We stimuleren actief het hergebruik van producten en materialen om de afvalproductie te verminderen.

 

Effectieve strategieën voor afvalreductie

Na het opstellen van de strategie hebben we de plannen daadwerkelijk uitgevoerd en verschillende materialen uit het restafval gehaald, zoals harde kunststoffen, elektronica, metaal, EPS, siliconenpapier, hout en herbruikbare materialen. Voor elk nieuw type materiaal hebben we vervolgens de meest hoogwaardige verwerkingsoptie doorgevoerd, waardoor recycling en hergebruik de standaard worden in plaats van verbranding.

Elke materiaal- en afvalstroom kreeg een eigen kleurcode en duidelijke sorteerinstructies, wat bijdroeg aan een efficiënte scheiding op de werkvloer. Bovendien werden bepaalde materialen op winkelniveau gescheiden ingezameld en werd er aan intern retour gedaan om een efficiënte logistieke aanpak te garanderen. Als centraal aanspreekpunt konden we de sortering nauwkeurig opvolgen en waar nodig bijsturen door te werken met lokale, flexibele partijen die opbouwende feedback gaven.

We hebben de grote afzetcontainer voor restafval vervangen voor een kleinere container met een slot. Zo voorkomen we dat afval gemakkelijk in het restafval belandt en gaan we tegelijkertijd illegale stortingen tegen op het bedrijventerrein van Veritas. 

Daarnaast hebben we intensieve sorteertrainingen georganiseerd voor het personeel van Veritas. Door het bewustzijn en begrip van het belang van correcte afvalscheiding te vergroten, stimuleerden we iedereen om actief bij te dragen aan ons Zero Waste doel.

 

De volgende stappen

Door de hoge motivatie en bereidheid van Veritas om in duurzaamheid te investeren, hebben we samen geweldige resultaten behaald: een 90% restafvalreductie! De constructieve samenwerking stelde ons in staat om oplossingen voortdurend te testen, snelle beslissingen te nemen en aanpassingen te doen waar nodig. En dat blijven we doen! Voor het komende jaar is het ons doel om de hoeveelheid restafval met nog eens 30% te verminderen! Om dat doel te bereiken hebben we al drie extra sorteertrainingen gepland voor juni 2024. 

We zijn enthousiast om deze reis voort te zetten en zullen blijven innoveren en verbeteren. Samen maken we het verschil! Blijf ons volgen voor meer updates over onze vooruitgang naar een wereld zonder afval.

 

Wil jij ook met ons om tafel om te kijken hoe we jouw afvalsituatie kunnen verbeteren?

 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox