Contact

Wat je moet weten over duurzaamheidsrapportages - deel 1

Misschien heb je al iets of al veel gehoord over impactrapportages, ESG, CSRD, GRI, GHG en nog veel meer afkortingen en complexe terminologie rond niet-financiële rapportage en het verminderen van de negatieve impact van een bedrijf. Maar waar gaat dit allemaal over? In dit eerste deel van onze vier-delige blogreeks gaan we een aantal van deze vragen voor je beantwoorden!


Wat is een duurzaamheidsrapportage?

Duurzaamheidsrapportages, ook wel impactrapportages genoemd, zijn een vorm van niet-financiële rapportages waarbij bedrijven informatie delen over hun impact op verschillende duurzaamheidsonderwerpen zoals mensenrechten, CO2-uitstoot en milieukosten. Een niet-financiële rapportage kan worden vergeleken met financiële rapportages in bijvoorbeeld jaarverslagen, behalve dat het zich richt op allesbehalve financiële gegevens. Duurzaamheidsinformatie kan bijvoorbeeld data bevatten over de uitstoot van emissies en het gebruik van hernieuwbare energie door een bedrijf. 

Door de toegenomen vraag vanuit consumenten, wetgeving, investeerders en bedrijven zelf, is het aantal bedrijven dat rapporteert over hun niet-financiële impact snel gegroeid. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van standaarden, wetgeving en methodologieën om over deze aspecten te rapporteren.


Waarom is duurzaamheidsrapportage belangrijk? 

Uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en grondstoffenschaarste hebben niet alleen gevolgen voor mensen, maar ook voor bedrijven en hun activiteiten. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om te begrijpen welke risico's deze problemen met zich mee brengen voor het bedrijf en welke kosten ze beïnvloeden. Door deze problemen en hun impact te erkennen en in kaart te brengen, kunnen bedrijven (toekomstige) beslissingen hierop aanpassen, geld besparen en daarnaast vergroot het de betrokkenheid van klanten, werknemers en andere belanghebbenden. Actie ondernemen om de impact van een bedrijf te verminderen zal leiden tot duurzame groei en positieve resultaten voor alle betrokkenen.


Wat is het verschil tussen ESG en duurzaamheid?

Het grootste verschil tussen ESG en duurzaamheid is dat ESG zich richt op specifieke criteria of factoren met betrekking tot milieu, maatschappij  en bestuur. Duurzaamheid daarentegen is een breder concept en laat zien hoe bedrijven werken op een manier die voldoet aan behoeften op het gebied van gehele economie, maatschappij en milieu. ESG houdt rekening met factoren die verder gaan dan alleen winst en benadrukt het belang van mensen (people), de planeet (planet) en winst (profit) (ook wel de triple bottom line genoemd). Het geeft richting aan de rapportage over niet-financiële informatie en helpt beleggers beslissingen te nemen op basis van ESG-prestaties. Voorbeelden van ESG-onderwerpen zijn energieverbruik, klimaatbeleid en klokkenluidersbeleid. Duurzaamheid, aan de andere kant, omvat verantwoordelijke en ethische bedrijfspraktijken als geheel. Echter, in de praktijk wordt de term duurzaamheid ook vaak gebruikt als het enkel over de milieu impact gaat.

Kort samengevat meet ESG de prestaties van een bedrijf op specifieke gebieden, terwijl duurzaamheid een breder scala aan praktijken en principes omvat.

 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox