Contact

Een internationale scaleup bouwen in slechts 4 jaar, wat komt daarbij kijken?

Je zult ongetwijfeld weleens gelezen hebben over kleine bedrijfjes die groeigeld ophalen en proberen de wereld te veroveren. De ene krantenkop na de andere over de snelheid waarmee dit gaat en de successen die daarbij komen kijken. Maar hoe doe je dat? En gaat het echt zo makkelijk? 

Seenons is op 21 november 2019 geregistreerd als bedrijf met als missie: “Samen voor een wereld zonder afval”. De noodzaak was duidelijk; Het milieu kan het niet langer aan, grondstoffen worden schaarser en door geopolitiek minder toegankelijk. Op de lange termijn is het dus bittere noodzaak voor zowel het milieu als voor de economie.

Om dit daadwerkelijk mogelijk te maken zul je moeten samenwerken. De 'wereld' is nogal een grote plek namelijk. Daarnaast dragen we allemaal bij aan het veroorzaken van afval, dus zullen we ook iedereen nodig hebben om dit systeem om te draaien. Vandaar dat Seenons een tech bedrijf is, dat alle schakels in de keten verbind, van ontdoener, tot transporteur, tot verwerker, tot producent.

Toen Seenons startte, kende niemand ons natuurlijk. Om te kunnen starten hadden we een “launching customer” nodig. Na de nodige gesprekken hadden we er eentje gevonden, mijn eigen voetbalclub. Het idee sloeg aan, en al snel kregen we zelfs de aandacht van de KNVB, om het project op te schalen.

Net toen het leek alsof we écht van start konden, sloeg corona toe. Alle voetbalclubs moesten dicht, daar ging ons project… Stoppen dan maar?

Toen beseften wij dat ondanks dat alles dicht zat, er nog steeds heel veel afval was. De kluswoede sloeg toe en de straten stonden vol met huishoudelijk afval. Daarnaast hadden e-commerce bedrijven meer afval dan ooit. Kortom; het probleem was zeker niet opgelost.

Doordat we leerden dat grote organisaties het meeste afval produceren, maar de meeste complexiteit ervaren om dit te verminderen, wisten we dat daar onze toekomst lag. Het is ontzettend ingewikkeld als je een waardeketen hebt door meerdere landen heen, waar je met veel verschillende transporteurs en verwerkers moet samenwerken om je afval af te voeren, om dit in goede banen te leiden. De regels zijn overal anders, maar de ambities zijn doorgaans vergelijkbaar.

Vrijwel alle bedrijven willen hun afval verminderen, hun kosten verminderen en hun CO2 uitstoot reduceren.

Het was ook in deze tijd dat we leerden van ervaren ondernemers; Je kunt niet goed zijn in 10 dingen tegelijk. Als je een schaalbaar bedrijf wil bouwen, is focus het allerbelangrijkste. Ook al lijkt het zo dat alles wat met afval te maken heeft in 'focus' is, ervaarden we zelf dat we moesten kiezen tussen MKB, Grootbedrijf en gemeentelijk afval. Omdat we onze mensen nou eenmaal niet overal tegelijk in konden zetten en we veel meer vraag naar ons product kregen dan we aankonden, moesten we een hele moeilijke keuze maken. We dienden te stoppen met enkele van onze eerste MKB klanten, om zodoende ruimte te maken voor onze internationale expansie.

We hebben deze transitie afgelopen zomer voltooid. Terwijl we stopten met onze MKB klanten, hebben we grote internationale klanten toegevoegd aan ons klantenportfolio. Die keuze bleek de juiste, want de hoeveelheid afval die we nu kunnen reduceren is vele malen groter. Door deze stap zijn we inmiddels in 5 landen actief; NL, BE, LU, DE en FR.

Dit was uiteraard geen gemakkelijk traject, wat neerkwam op hard werken en een flinke dosis doorzettingsvermogen. We zijn in een korte tijd van 4 naar 80 mensen gegroeid, met nationaliteiten over heel Europa. Hier kwamen allerlei organisatorische vraagstukken bij kijken, want als je heel snel groeit, moet je ook regelmatig je organisatiestructuur aanpassen. Nu we de grootste groei in mensen achter de rug hebben en onze processen steeds schaalbaarder worden, zien we dat we klaar zijn voor wederom een grote groeispurt in klanten. Ook zien we dat ons product steeds betere resultaten aflevert voor de duurzaamheidsamibities van onze klanten, waar het tenslotte om draait.

‘Wij willen het leidende circulaire platform van Europa worden en we zijn hard aan de weg aan het timmeren om dit te bereiken.’

Wij willen het leidende circulaire platform van Europa worden en we zijn hard aan de weg aan het timmeren om dit te bereiken. De nodige uitdagingen liggen op ons te wachten in deze volgende fase, maar we voelen ons zelfverzekerd omdat we omringd zijn door ervaren ondernemers die dit eerder gedaan hebben. Daarnaast hebben we een sterk team, dat begrijpt dat je flexibel moet zijn in de route om het doel te bereiken. We kunnen niet wachten om ons platform op volledige schaal in te gaan zetten, om zodoende die ambitie van een wereld zonder afval steeds dichterbij te brengen! 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox