Contact

Meet waste warriors Gerrit & Bert-Jan!

20 min

“Wij helpen graag mee aan de toekomst van de afvalwereld”

Sinds vorige maand zijn Gerrit & Bert-Jan onderdeel van ons waste warrior team. Gerrit in de rol van Manager Strategic Partners, Bert-Jan als Manager Strategic Accounts & Large Enterprises. Met een bak aan ervaring binnen de afvalbranche vonden zij het tijd om de handen ineen te slaan met Seenons om samen de afvalmarkt te veranderen. Tijd om wat nader kennis te maken dus!


Allereerst: welkom bij Seenons! Laten we bij het begin beginnen. Hoe zijn jullie in de afvalbranche terechtgekomen? 


Gerrit:
 “Ik ben eigenlijk al vanaf de schoolbanken mee gaan werken in het familiebedrijf, een afvalcontainer verhuur bedrijf van mijn vader. Later ben ik mede-eigenaar geworden en uiteindelijk is het overgenomen door Shanks, het huidige Renewi.”

Bert-Jan: “In het begin van 2012 werd ik mij bewust dat er echt een einde moet komen aan ons lineair denken in het gebruiken en verbruiken van grondstoffen. In eerste instantie heb ik mij toen gericht op het recyclen van oude windturbinevleugels van glasvezelversterkt composiet. Helaas bleek dat de stof, die nodig was om de grondstoffen weer terug te halen, gevaarlijk kon zijn voor mens en milieu. Het project kon daardoor in de prullenbak. Toen ben ik in contact gekomen met SUEZ recycling, waar ik heb gewerkt als Rayonmanager. Daar heb ik echt alle ins and outs van het vak geleerd.”


En hoe zijn jullie partners geworden?


“Dat verhaal begint waar de quote van Bert-Jan eindigt: we waren namelijk allebei werkzaam als Rayonmanager bij SUEZ (het huidige Prezero). Wij zagen de afvalmarkt veranderen en ontwikkelden een eigen visie en inzichten om afvalstromen te verminderen. We zagen 
dat de markt toe is aan een fundamentele verandering. Niet meer afval maar vooral minder. 

We konden dit bij Suez niet verwezenlijken, dus richtten we samen Circulair Afvalmanagement Phoenix (CAPH) op. Bedrijven willen graag veranderen maar weten soms niet hoe en denken dat ze alles zelf moeten uitvinden. Door de komst van CAPH konden we bedrijven helpen en begeleiden naar minder afval, meer secundaire grondstoffen en vooral slim en kostenbesparend werken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de klant zelf de regie kan houden.”


En toen kwam Seenons! Waarom hebben jullie je bij Seenons aangesloten?


“De afvalmarkt gaat veranderen. Dat is een ding dat zeker is. Wij zaten al volop in de productie, adviseerden bedrijven over duurzaam afvalmanagement. Toen we met Seenons in contact kwamen was één ding meteen duidelijk: we vertellen hetzelfde verhaal, hebben dezelfde missie: een wereld zonder afval. Om deze missie te bereiken hebben jullie een sterk tech platform gebouwd. Dus toen werd al vrij snel duidelijk: als we deze krachten bundelen kunnen we echt impact gaan maken!”

 

“We kijken anders tegen de afvalmarkt aan en willen juist zo duurzaam mogelijk met afval omgaan.”

 

Hoe is het tot nu toe om bij Seenons te werken?

“Het enthousiasme in de hele groep is heel aanstekelijk. Wat ons vooral verbaast is hoe snel mensen kennis opdoen. Het overgrote deel van het team kent de traditionele ‘oude’ afvalmarkt niet. Hierdoor heeft iedereen juist een hele frisse en nieuwe blik.

We werden meteen overal bij betrokken en in de productie gezet. Dat was even wennen, maar in positieve zin.”

Traditionele afvalmarkt: zamelen eerst zoveel mogelijk afval in en kijken daarna of er iets slims mee gedaan kan worden.

 

Traditionele afvalmarkt

 

Seenons: wij kijken al eerder in de afvalketen, proberen afval eerste te voorkomen en denken mee over productie voor hergebruik als nieuwe grondstoffen en materialen.

 

Seenons afvalmarkt

 

Wat is jullie visie op de toekomst van de afvalindustrie?


“Over 5-10 jaar is de hele afvalmarkt compleet anders. Afval bestaat bijna niet meer. En dat zal ook wel moeten. We moeten volledig reorganiseren. De afvalketen moet breder en efficiënter. 

Het zou veel beter zijn als iedereen veel specialistischer gaat werken, per reststroom. Op die manier kan het afval beter worden ingezameld en hergebruikt. Deze verandering zien we gelukkig al ontstaan. Zo hebben we uiteindelijk minder afval, maar meer gerecyclede producten. Belangrijk hierin is dat we het samen doen: iedereen in de afvalketen moet betrokken worden. Van inkoop tot en met de eindverwerking”

 

“De manier waarop we nu met afval omgaan moet veranderen.”

 

De tips van Gerrit & Bert-Jan om dit in ons dagelijks leven toe te passen

 

  • Begin van jongs af aan; op scholen kan bijvoorbeeld aan kinderen worden geleerd hoe we met afval om moeten gaan. 
  • Maak producten in beginsel geschikt voor hergebruik.
  • Laat architecten ontwerpen voor de circulaire toekomst.

Nu hebben we het afval al gecreëerd, waarna we gaan kijken wat we er mee kunnen doen. Nog beter zou zijn om al te kijken hoe we grondstoffen een tweede leven kunnen geven voordat het afval wordt. Die markten gaan zich ontwikkelen. En dat is waar we met Seenons aan bij kunnen dragen: zowel consumenten als bedrijven leren dat alles een secundaire grondstof kan zijn. Waste is only waste if you waste it!

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox