Seenons Knowledge Center

Seenons x Schiphol: een plek van beweging

Geschreven door Anne Kwak | 3 oktober 2024

Op Schiphol is er altijd beweging: vliegtuigen stijgen op en landen, passagiers komen en gaan, het personeel is voortdurend aan het werk, en ook materialen verplaatsen zich constant. Wij helpen graag om deze dynamiek op een duurzame manier te ondersteunen. Inmiddels werken we alweer een jaar samen met Schiphol Group om de impact op het milieu te verminderen. Waar werken we aan? Een afvalvrije luchthaven in 2030 en volledig circulaire vliegvelden in 2050.

Samenwerken aan een duurzaam Schiphol: Een overzicht

 

De eerste stappen

In het eerste jaar van de samenwerking met Schiphol Group richtten we ons op het opbouwen van een solide zero waste roadmap. De samenwerking met afvalverwerker Renewi zorgde voor de nodige structuur. Seenons’ tech-platform gaf Schiphol inzicht in het afvalbeheerproces en bood toegang tot een innovatief netwerk van logistieke en eventuele andere afverwerkingspartners. Daarnaast hielpen we bij het ontwikkelen van duurzame initiatieven om materiaalgebruik terug te dringen. In 2024 zijn we begonnen met het inrichten van Zero Waste-kantoren, onder leiding van EcoSmart. EcoSmart combineert schoonmaak en afvalverwerking in één dienst, wat zich goed leent voor kantooromgevingen. Deze onderneming is onderdeel van Renewi, maar kan onafhankelijk worden ingezet, wat flexibiliteit biedt in duurzaam afvalbeheer.

 

Circulair denken

Wanneer delen van terminals of kantoren opnieuw worden ingericht, komen vaak meubels vrij die nog bruikbaar zijn, maar op die plek niet meer nodig zijn. Schiphol vroeg ons om te helpen bij het hergebruik van 50 bureaustoelen, zodat deze niet bij het restafval zouden belanden. We werkten samen met Berry van der Burgt van Euro Rotor, die deze stoelen een nieuwe bestemming kon geven. Met hulp van Renewi zorgden we ervoor dat de stoelen klaarstonden voor vervoer, zodat Euro Rotor ze eenvoudig kon ophalen en klaarmaken voor hergebruik.

Het doel is om verspilling te voorkomen, vooral van materialen die nog een tweede leven kunnen krijgen. Door te laten zien dat hergebruik mogelijk en eenvoudig is, vergroten we het bewustzijn over de waarde van materialen, zowel binnen als buiten Schiphol. Een mooi resultaat was dat de volgende partij bureaustoelen het terrein van Schiphol niet eens hoefde te verlaten; er waren binnen de organisatie zelf al geïnteresseerden om de stoelen te hergebruiken. Dat is een mooi voorbeeld van circulair denken in de praktijk.

 

De passagiers laten scheiden

Wanneer mensen aan Schiphol denken, gaat de gedachte vaak uit naar de luchthaven bij Amsterdam. Maar ook Rotterdam The Hague Airport (RTHA) maakt deel uit van de Schiphol Group, en ook daar zetten we samen met Renewi stappen richting de zero waste-missie. Begin dit jaar zijn op Rotterdam Airport nieuwe prullenbakken geplaatst voor vijf verschillende afvalstromen, waardoor afval direct bij de bron kan worden gescheiden voor een efficiëntere verwerking en minder restafval. In Amsterdam zijn we bezig met het optimaliseren van de bestaande prullenbakken. We beginnen op de G-pier met zo’n 35 bakken om het afvalbeheer verder te stroomlijnen en te verbeteren. Op uitnodiging van RTHA hebben we in Rotterdam achter de schermen gekeken hoe het daar gaat met afvalscheiding en wat we van elkaar kunnen leren.

 

Het is heel waardevol om dingen in de praktijk uit te kunnen testen in Rotterdam, wat als inspiratie kan dienen voor de veel grotere locatie op Schiphol. We kunnen veel van elkaar leren!

– Vera Geling, R-Ladder Specialist & Customer Success Manager

 

 

Materiaalverlies

Bij renovatieprojecten gaat vaak veel materiaal verloren. Samen met BAM en Heijmans verkennen we mogelijkheden om bouwmaterialen tijdens renovatieprojecten op Schiphol een tweede leven te geven, met als doel verspilling te minimaliseren en grondstoffen optimaal te benutten. Hoewel dit proces zich nog aan het ontwikkelen is, sluit het perfect aan bij onze gezamenlijke visie op duurzame bouwpraktijken.

We streven ernaar om Schiphol in 2030 afvalvrij te maken en in 2050 volledig circulair te laten opereren. Met deze projecten blijven we concrete stappen zetten naar een schoner Schiphol, door verspilling te verminderen en materialen opnieuw te gebruiken. Dankzij de samenwerking met onze partners komen we steeds dichter bij dit ambitieuze doel.

 

Ook samenwerken aan een afvalvrije wereld