Contact

7 misvattingen over Seenons helder uitgelegd

20 min

We hebben een ambitieuze missie: vóór 2026 een half miljoen ton bedrijfsafval redden en Europa zo toehelpen naar een 100% circulaire economie. Om die te behalen streven we naar systeemverandering. We willen iedereen in de afvalketen met elkaar verbinden om samen een wereld zonder afval te realiseren – via ons tech-platform.

Maar we merken dat die ambitieuze missie soms ook voor wat verwarring zorgt. Wie is Seenons nou precies? Wat doen we en met wie werken we samen? 

Daarom hebben we in dit artikel de 7 belangrijkste misvattingen over Seenons voor je verzameld. En leggen we luid en duidelijk uit hoe het dan wél zit! 

In deze blog:
1. Is Seenons eigendom van een groter bedrijf?
2. Is Seenons een logistieke partij met eigen vloot?
3. Zijn jullie een afvalverwerker?
4. Verwerkt Seenons vooral fijnmazig afval?
5. Verdienen jullie geld door een extra marge op afvalstromen?
6. Is Seenons een consultancy bureau voor zero waste advies?
7. Focussen jullie puur op recycling, niet op Refuse en Reuse?


1. Is Seenons eigendom van een groter bedrijf?

Nee, we zijn een zelfstandig technologie-bedrijf. 

Dat wil zeggen, we zijn eigendom van:

  • onze oprichters (CEO Joost Kamermans, CCO Jorn Eiting van Liempt en CTO Martin Kayser)
  • onze ‘Waste Warriors’, alle (ex-)werknemers die samen een deel van de aandelenopties in Seenons bezitten
  • van investeerders Capital T en Tablomontoventure capital fondsen met durfkapitaal voor startende tech-bedrijven
  • en van zogenaamde angel investors, individuele investeerders 

 

2. Is Seenons een logistieke partij met een eigen vloot?

Nee, we zijn een technologie-platform, geen afvalinzamelaar of logistieke dienstverlener. 

We hebben geen eigen vloot, we beheren geen vervoermiddelen – ook geen bakfietsen ;-). Onze software is ons ‘voertuig’. 

Daarmee bedoelen we dat we slimme technologie gebruiken om het afval van bedrijven – via de beste vervoersmethode – te verbinden met verwerkers, die van dat afval weer nieuwe producten en materialen maken. Bedrijven melden hun afval aan in onze app, en onze technologie vindt daar vervolgens de juiste vervoerder en verwerker bij. 

Je krijgt toegang tot ons platform en de bijbehorende apps als je met ons samenwerkt – of dat nu is om je bedrijfsafval te beheren, als logistieke partner, of als afvalverwerker . We zijn dus ook geen concurrent van inzamelaars en logistieke partijen, maar juist een samenwerkingspartner. Voor logistieke partijen en inzamelaars biedt onze software efficiëntere routes met meer volume.
 

P.S. 🚛
We zoeken nog meer logistieke partners om mee samen te werken! 

 

3. Zijn jullie een afvalverwerker (en produceren jullie zelf ook circulaire producten)?

Dat klopt niet!

We zijn een tech-bedrijf, geen afvalverwerker. We kweken dus ook niet onze eigen oesterzwammen (dat kunnen onze partners zoals Caffe Inc veel beter 🍄).

We werken wel samen met afvalverwerkers. Die hebben we namelijk hard nodig om het gescheiden afval van onze klanten zo duurzaam mogelijk te verwerken – en zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen te redden van de stort.

Hoe meer afvalverwerkers zich bij ons platform aansluiten, hoe sterker we samen staan om zoveel mogelijk bedrijfsafval te recyclen tot nieuwe grondstoffen. 

Dat zit zo: als we met meer afvalverwerkers samenwerken, met een divers aanbod aan afvalstromen, kunnen we meer verschillende afvalstromen aanbieden aan onze klanten. Zo kunnen bedrijven hun afval ook in heel specifieke stromen scheiden, en belandt er steeds minder afval bij het restafval!

 

4. Verwerkt Seenons vooral fijnmazige afvalstromen zoals koffiedrab?

Ook niet waar.

We verwerken via ons platform meer dan 60 afvalstromen. Onder andere fijnmazige stromen zoals koffiedrab, sinaasappelschillen en andere etensresten. Maar zeker niet alleen maar! 

Je kunt via Seenons ook stromen zoals papier & kartonpiepschuim (EPS) of zelfs e-waste laten inzamelen, vervoeren of verwerken.

afvalstroom-papier-karton

 

5. Verdient Seenons geld door een extra marge op afvalstromen?

Nee, we verdienen geen geld aan afval, maar aan licenties.

We zijn een techbedrijf, dus ons verdienmodel is gebaseerd op toegang tot ons platform

Als je met ons samenwerkt, betaal je een ‘platform fee’: een licentie om ons platform en de bijbehorende software te gebruiken. Als organisatie gebruik je de Seenons-app dan om je afval verminderen en zo duurzaam mogelijk te laten verwerken. En als inzamelaar of verwerker kun je via ons platform bedrijfsafval vervoeren, verwerken, of weer inkopen als circulaire grondstof voor nieuwe producten.

De reden hiervoor is simpel. We willen organisaties helpen om hun bedrijfsafval te verminderen. We kunnen dus geen geld verdienen aan het afval dat via ons platform verwerkt of vervoerd wordt. Want dan zouden we méér afval stimuleren, en dat gaat lijnrecht in tegen onze visie : “een wereld zonder afval”. 

Ons doel is juist om bij te dragen aan een circulaire economie. Dat doen we door een vaste licentie per maand te vragen. Daarmee krijgen alle partijen in de afvalwereld uiteindelijk toegang tot een manier om afval weer in zetten als grondstof voor nieuwe producten en materialen.

seenons-cirkel-plastic

 

6. Zijn jullie een consultancy bureau voor zero waste advies?

Nee, we zijn geen consultants. 

We werken voor ons platform wel samen met consultancy partners – zoals Spaak – en we weten heel veel over zero waste en afval verminderen! 

Daarvoor hebben we ons eigen in-house Zero Waste team, dat klanten de juiste tools biedt om hun doelen voor afvalvermindering en -recycling te halen.

Onze zero waste warriors adviseren organisaties bij:

  • Het bepalen van de stromen waarin hun bedrijfsafval gescheiden kan worden
  • Kennis over hoeveel kilo afval ze besparen via ons platform
  • Tips voor gedragsbeïnvloeding en educatie van medewerkers

 

Ook interessant 🎯
Adviseer jij organisaties bij het behalen van hun bredere duurzaamheidsdoelen? Meld je aan als consultancy partner

 

7. Focust Seenons puur op recycling, niet op Refuse en Reuse?

Dat klopt ook niet, gelukkig!

We doen meer dan bedrijfsafval verbinden met de juiste vervoerder en verwerker om het een tweede leven te geven – meer dan alleen recyclen.

Het is onze missie om zoveel mogelijk bedrijfsafval te redden van de stort en de verbrandingsoven. Daarom helpen we organisaties juist ook bij het voorkomen (Refuse) en verminderen (Reduce) van afval, en bij het zoveel mogelijk hergebruiken van producten en materialen (Reuse). 👇

Samen met onze consultancy partners helpt ons Zero Waste team klanten bijvoorbeeld om:

  • Duurzaam in te kopen
  • Inzicht in hun afvalstromen te krijgen, en die zo impactvol mogelijk in fijnere stromen te scheiden
  • Medewerkers intern te informeren en motiveren om zoveel mogelijk afval te scheiden

 

afval-voorkomen-verminderen-met-seenons

 

Sluit je ook aan bij ons technologie-platform

 

Het moge duidelijk zijn: hoe meer partners zich bij ons platform aansluiten, hoe meer bedrijfsafval we samen kunnen redden!

We zijn altijd op zoek naar meer bedrijven, organisaties, logistieke partners, verwerkers en consultancy-bureaus om mee samen te werken ♻️  Leer hier meer over ons platform

 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox