Contact

Zonder hergebruik geen circulaire toekomst

20 min

Wij nemen je graag mee in de uitdagingen en oplossingen van re-use, op weg naar nieuwe SUP-wetgeving

Er is een duidelijke groei te zien in de opkomst van hergebruik systemen. Re-use oplossingen zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie. Voor bedrijven, universiteiten, kantoren en horecaondernemingen staat de SUP (Single-Use Plastics) wetgeving voor de deur. Per 1 juli zijn zij verplicht om een herbruikbaar alternatief voor wegwerp plastic te bieden en per 1 januari 2024 mogen de plastic wegwerpproducten (bekers, bakjes e.d.) helemaal niet meer. Het is niet alleen aanpassen aan de zakelijke kant; ook de consument komt niet onder een stukje gedragsverandering uit. We nemen je graag mee in de uitdagingen die bij de invoer van hergebruik systemen komen kijken, alsook de kansen en oplossingen. Alvast een tipje van de sluier: samenwerken is key.


Uitdaging versus oplossing re-use systeem

Hoewel hergebruikoplossingen veel voordelen bieden - zoals het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen - gaat het succesvol invoeren van een re-use systeem niet zonder uitdagingen. Een belangrijke is het stimuleren van consumenten om herbruikbare verpakkingen daadwerkelijk in te leveren, zodat ze weer kunnen worden gebruikt. Gemak is hierbij een onmisbare factor. Oftewel: een eenvoudig en gebruiksvriendelijk systeem helpt, waarbij consumenten gemakkelijk toegang hebben tot herbruikbare verpakkingen én ze zonder drempel weer op de juiste plek terug kunnen brengen.


Statiegeldmodel versus bibliotheekmodel

Laagdrempelig en eenvoudig; dan zou je kunnen denken aan een statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers en bakjes. Consumenten betalen een kleine vergoeding bij aankoop van een verpakking en ze krijgen deze vergoeding terug bij het inleveren ervan. Voor consumenten een heel bekend systeem en vraagt daardoor weinig gedragsverandering (denk aan een Billie Cup of een festival beker).

Maar er is meer mogelijk. De komst van alle technologische ontwikkelingen biedt verschillende re-use opties, die niet alleen goed passen bij een hergebruik systeem, maar ook een aantal nadelen van het statiegeldmodel wegneemt. In het bibliotheekmodel mag je bijvoorbeeld de beker gratis lenen voor een periode, waarbij je een boete betaalt als je de verpakking niet terugbrengt binnen de afgesproken termijn. Het grote voordeel is dat de verpakkingen gekoppeld worden aan een persoon, waardoor de verpakkingen zelf geen waardeproduct worden. Voorbeeldsystemen zijn Vytal en Swapbox.


Samen in actie is
key

Hoewel de overheid, internationale coalities en de industrie allemaal een rol spelen in het bevorderen van hergebruik-systemen, kan het proces van systemische verandering traag verlopen. Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, is het belangrijk dat zowel kleine als grote ondernemers hun krachten bundelen en actie ondernemen. Wachten op een overeenstemming tussen deze overkoepelende partijen duurt te lang, we kunnen juist samen kleine stapjes zetten binnen bestaande systemen en laten zien dat het al wel kan. Het gaat niet om grote infrastructurele projecten of complexe nieuwe systemen, maar om het vinden van mogelijkheden en oplossingen die al binnen handbereik liggen.


Op weg naar SUP-wetgeving - oproep ondernemers en overheden

Wij helpen ondernemers om de lineaire economische modellen los te laten en oplossingen te bieden op weg naar de circulaire economie. Re-use is een belangrijke in deze journey, waarmee we richting de SUP-wetgeving ook echt aan de slag moeten met elkaar. Momenteel loopt er een pilot op de HvA / UvA waar wij ervoor zorgen dat de wegwerpkoffiebekers en bakjes alleen herbruikbaar worden aangeboden, en schoon weer op dezelfde plek terugkomen voor nieuw gebruik. Cirkel rond. Weten hoe dit in zijn werk gaat? Lees hier meer.

Meer informatie over re-use oplossingen? 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox