Elektronisch Afval
Elektronisch afval, oftewel e-waste, bestaat uit al het afval van apparaten waar een batterij in zit of een snoer aan hangt.
Beter nog dan recyclen is om elektronische apparaten zo lang mogelijk te gebruiken – bijvoorbeeld door ze te laten rouleren tussen medewerkers en kapotte apparaten te repareren.
Waarom E-waste scheiden?
Maar heb je toch oude elektronische apparaten als afval, dan is het belangrijk om die te recyclen. Ze zijn namelijk gemaakt van kostbare grondstoffen, maar bevatten ook gevaarlijke stoffen.
- Eindige bronnen. De grondstoffen waaruit elektronische apparatuur bestaat, zoals goud, koper en kobalt, zijn kostbaar en worden steeds schaarser. Als oude elektrische apparaten in het restafval terechtkomen en worden verbrand, gaan die kostbare materialen voor altijd verloren. Daarnaast kunnen elektronische apparaten in het restafval zorgen voor brand in containers, vuilniswagens en op verwerkingslocaties, met alle gevolgen van dien - dus het is ook gevaarlijk!
- Milieuschade. Als e-waste bij het restafval terecht komt, kunnen er gevaarlijke stoffen in het milieu eindigen – waardoor er bijvoorbeeld op een stuk grond niets meer kan groeien. Daarnaast moeten er voor de productie van elektrische apparatuur grondstoffen uit de grond worden gegraven, en dat is schadelijk voor het milieu. Recyclen betekent minder schade.
- Klimaatverandering. Bij het delven van grondstoffen en de productie van elektrische apparaten komt CO2 vrij. Door oude elektrische apparaten te recyclen in plaats van in de kast te laten liggen (en al helemaal door ze te repareren) kunnen we CO2-uitstoot besparen!
Wat gebeurt er met mijn e-waste?
E-waste is een diverse stroom. De eerste stap in het proces is daarom het sorteren van de verschillende apparaten. Daarna worden de materialen van elkaar gescheiden – bijvoorbeeld kunststof van metaal – en wordt er gekeken hoe elk materiaal het beste gerecycled kan worden. De losse materialen worden geshredderd en geperst om een zo hoog mogelijke recyclingsgraad te behalen. Vervolgens worden de grondstoffen aangeboden aan producenten die er nieuwe producten van maken
Wel
- ICT apparatuur (zoals telefoon- en faxtoestellen, kopieermachines, printers, computer muizen en keyboards, oude computers en randapparaten, componenten (printplaten, harddisks, kabels, etc.), laptops, tablets en mobiele telefoons, simkaarten en andere IT-apparatuur).
- Kleine huishoudelijke apparaten (zoals televisies, radio's, video- en audio apparatuur,, waterkokers, magnetrons, mixers, stofzuigers, naaimachines, strijkijzers, haardrogers, scheerapparaten, enz.).
- Alle soorten kabels
Niet
- Gevaarlijk (chemisch) afval (zoals accu’s en batterijen, kwikschakelaars, glas van kathodestraalbuizen en ander geactiveerd glas)
- Drukhouders
- Asbest of asbest gelijkend materiaal
- Verpakte vloeibare afvalstoffen
- Witgoed
- Besmeerde apparaten met water, levensmiddelen, chemisch afval, olie of vetten.
- Geen apparaten die in contact zijn geweest met straling en/of lichaamsvloeistoffen.
Wil jij ook jouw medewerkers en/of klanten motiveren E-waste op een juiste manier te scheiden?
Download dan onze posters!
Wil je de poster professioneel laten drukken? Download dan dit bestand: