De impact van milieuproblemen op klimaatverandering maakt ons steeds bewuster. En dat is heel positief, want hiermee groeien ook de innovatieve oplossingen om duurzaamheid te bevorderen. Oftewel: oplossingen om de transitie van een lineaire naar een circulaire economie te versnellen. Maar, wat houdt lineair en circulair precies in? Wat is er voor nodig om richting een circulaire economie te gaan? En hoe helpen wij bedrijven in deze transitie? We vertellen er graag meer over.
We beginnen bij het begin: de uitleg van een lineaire economie ten opzichte van een circulaire economie.
In een lineaire economie wordt de waarde van producten gemeten in omloopsnelheid. Dat betekent concreet: hoe meer producten er worden verkocht, hoe beter. De lineaire economie is een op groei gebaseerd systeem, waarin er altijd gestreefd wordt naar 'meer'. Producten worden ontworpen om stuk te gaan en zo een nieuwe aankoop te forceren. Oftewel, ze bevatten geen waarde.
In een circulaire economie wordt de waarde van producten gemeten in de gebruiksduur. De kwaliteit van het product uitgedrukt in levensduur is hier een belangrijke parameter. Producten worden ontwikkeld om lang mee te gaan en de onderdelen te kunnen vervangen en/of repareren. De naam circulair zegt het eigenlijk al - we denken in cirkels. Het product vergaat niet, maar het komt terug. Het krijgt een tweede leven.
Dat tweede leven kan alleen worden gegeven als waardevolle grondstoffen van een product op de juiste manier in de verwerking terechtkomen. Wij zien dan ook tussen lineair en circulair nog een belangrijke tussenstap: de recycle economie.
Om de eerste stappen te zetten richting een circulaire systeemverandering houden we voor bedrijven drie design-gedreven principes aan:
Deze 3 principes komen terug in de R-ladder: een overzicht van strategieën voor hoe je grondstoffen kunt gebruiken en hergebruiken, die allemaal beginnen met de letter -R. Vandaar de naam! Concreet houdt dit in dat het systeem verandert in:
Om grondstoffen zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te zetten in jouw organisatie, kun je de circulaire strategieën van de R-ladder gebruiken. Hoe hoger een strategie op de ladder staat, hoe meer grondstoffen je ermee bespaart. Wat is de R-ladder precies, en hoe pas je die toe? We leggen je het in deze blog kort en bondig uit
We kunnen concluderen dat de circulaire economie een framework is voor systeemoplossingen dat wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit aanpakt. In de tijd waarin we leven is het onvermijdbaar om samen stappen te nemen om deze transitie te versnellen. En gelukkig zijn er steeds meer oplossingen en mogelijkheden.
Vind je het leuk om voorbeelden te zien van afvalstromen die getransformeerd zijn naar nieuwe producten? Lees hier hoe bijvoorbeeld onze partner Pakt dit doet voor glas.