Seenons Knowledge Center

Seenons is operationeel op de Belgische afvalmarkt. Stijn Smetsers over de eerste stappen naar een Europese platform

Geschreven door Stijn Smetsers | 10 april 2024

Seenons werkt al bijna 4 jaar aan de missie om een wereld zonder afval te realiseren. En waar we in Nederland al hele mooie stappen hebben gezet, is het onze grote ambitie om de Europese oplossing te zijn voor organisaties die minder afval willen en toewerken naar een circulaire economie.

Op 11 augustus hebben we de eerste stap gezet naar een Europees platform met de overname van Recycling Partners Belgium (RPB). Daarmee zijn we nu ook operationeel in België! Door de gezamenlijke overtuiging dat we geld willen verdienen door daadwerkelijk afval te verminderen, kunnen we goed samenwerken om gezamenlijk een halve megaton afval uit de verbrandingsoven te redden in 2026. Door de synergie tussen RPB (sterk in service) en Seenons (sterk in tech) kunnen we nu aan Belgische klanten betere dashboarding leveren en profiteren Nederlandse klanten van de extra afvalexpertise van RPB.

Eerder sprak CEO Joost Kamermans al over zijn ervaring over de internationalisering van Seenons. Maar hoe is de overname voor RPB oprichter Stijn Smetsers geweest? En hoe kijkt hij naar de samenwerking tussen Seenons en RPB? We vroegen het Stijn zelf!

 

Met welke missie ben je RPB gestart?

Nadat ik 10 jaar heb gewerkt in de internationale logistieke dienstverlening (3PL en palletpooling), ben ik bij een grote oud papier ophaler en verwerker in België gestart. Hier hield ik mij bezig met een heel breed takenpakket, van administratie & planning tot algemene organisatie en commerciële activiteiten. Hierdoor kwam ik vaak bij klanten en prospects over de vloer en kreeg ik in de vijf jaar dat ik daar werkte, een goed idee van wat er leefde in de markt.

Ik zag dat veel bedrijven moeite hadden met een goede organisatie van hun afvalbeheer; het complexe juridische kader, rapportageverplichtingen, maar ook met heel praktische zaken zoals de organisatie van bronsortering in hun productie, magazijn of kantoor, of de juiste logistieke partner en verwerkers kiezen op basis van hun behoeftes op vlak van duurzaamheid, kwaliteit en compliance.  

 

‘Ik zag dat veel bedrijven moeite hadden met een goede organisatie van hun afvalbeheer’

 

Daarnaast viel het me op dat iedereen zijn of haar afvalbeheer pas écht regelt als het afval er al is. Organisaties bestellen een container, vullen deze en laten deze ophalen en verwerken zonder goed te weten wat er exact mee gebeurt. Om afval- en materialenbeheer te verduurzamen en zo circulair mogelijk in te richten, is het alleen juist nodig om vanaf het begin te starten. Daar kun je andere keuzes maken om afval te voorkomen, zoals een herbruikbaar product ontwerp of het vermijden of reduceren van verpakkingen. Het is daarnaast belangrijk dat het afval dat overblijft wordt gesorteerd, decentraal en centraal, om het daarna pas te laten verwerken. Zo kan de kwaliteit en samenstelling van de materialen verhoogd worden, wordt de kans op hergebruik, repair of recycling vergroot en kan tegelijkertijd meer waarde uit deze materialen worden gehaald. De wetgeving in België vereist deze aanpak, maar in de realiteit zag ik dat een traditioneel afvalbedrijf daar niet aan toekomt. Zij hebben hun handen al vol met logistiek, sortering en verwerking. 

Ik zag daarom de mogelijkheid om te fungeren als een verlengstuk van de ontdoeners en van de ophalers/verwerkers en met die inzichten ben ik in 2019 met Recycling Partners Belgium BV (RPB) gestart. Zo creëren we een driehoek waarin samenwerking effectief leidt tot verduurzaming en tot een efficiëntieslag van het afval- en materialenbeheer bij verschillende bedrijven en organisaties in héél België.

 

 

Op zoek naar een ‘Partner in Crime’

Na 4 jaar (begin 2023) stond RPB op een kruispunt. We zijn in korte tijd sterk gegroeid tot een team van een 10-tal collega’s. We hadden ons netwerk uitgebreid met meer dan 135 partners, die we inzetten op meer dan 220 locaties, wat resulteerde in de organisatie, afvoer en verwerking van bijna 40.000 ton afval en materialen.  

Onze ambities reikten echter verder. Aan de ene kant wilden we meer klanten kunnen helpen zonder dat het team recht evenredig mee moest groeien. We wilden werken aan onze efficiëntie, digitalisering en automatisering. Aan de andere kant kregen we regelmatig de vraag van onze internationale klanten om hen van dienst te zijn in meerdere landen met rapportages die voldoen aan Europese regelgeving, de broodnodige data inzichten en ondersteuning bij het verduurzamen van hun afval- en materialenbeheer.

Om die ambities waar te maken, zijn we op zoek gegaan naar een ‘partner in crime’ die ons échte meerwaarde kon bieden, niet enkel op financieel vlak, maar ook op vlak van digitalisering, internationalisering en een échte data propositie conform ESG / CSRD regelgeving. 

Ergens in 2021 zag ik de naam ‘Seenons’ voor het eerst voorbij komen op LinkedIn. De afvalsector is een kleine wereld, zelfs op Benelux niveau. Als daar een nieuwe speler opduikt, dan valt dat op. De vernieuwende aanpak en de ambitieuze doelstellingen sprongen bij mij in het oog en daarom ben ik Seenons blijven volgen. Nu we serieus zochten naar onze ‘partner in crime’ zijn we in contact gekomen met Seenons en meteen na een eerste gesprek bleken zij binnen dat plaatje te passen. Daarnaast kreeg ik ook het gevoel dat onze hands-on en servicegerichte aanpak in de smaak viel bij Seenons. Onze hands-on service in combinatie met het tech platform voor circulair afvalbeheer zou weleens de sleutel tot succes kunnen zijn voor beiden. Om een lang verhaal kort te maken: we besloten om te gaan samenwerken en maken van 1 + 1 = 3!!

 

 

1 + 1 = 3

Ondertussen zijn we al verschillende maanden verder en zijn we goed geïntegreerd. We leren elke dag nog van elkaar over hoe we onze klanten in de Benelux en daarbuiten kunnen helpen op vlak van

  • Impact maken
  • Fair Pricing
  • Hassle free service
  • Compliance

Sinds onze samenwerking werden de gezamenlijke ambities nog scherper gesteld. We willen binnen nu en 2 jaar actief zijn in minimaal 5 extra landen en willen zo het leidende platform worden voor circulair afval- en materialenbeheer in Europa!

Ben jij op zoek naar een partij die jou helpt in jouw afvalbeheer in België? Neem dan vooral contact op met Stijn via stijn@seenons.com