Contact

Seenons x Rijksoverheid: een 6-jarige samenwerking voor circulair afvalbeheer

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft ervoor gekozen om het afvaltransport op 475 locaties in Nederland efficiënt, transparant en duurzaam in te richten. En wij gaan deze positieve impact bewerkstelligen! Het gaat om het herinrichten van het bedrijfsafval van diverse invloedrijke Rijksoverheid organisaties, zoals de Gemeente Amsterdam en de Sociale Verzekeringsbank.

Het doel? Samen op weg naar duurzaam afvalbeheer. In de loop van onze 6-jarige samenwerking zorgen we uiteindelijk voor circulair gebruik van grondstoffen, die nu nog veelal verloren gaan als bedrijfsafval.

De uitdaging: efficiënt, transparant en duurzaam afvaltransport voor 475 overheidsinstellingen

Tot voor kort werd het afval van de verschillende overheidslocaties beheerd door één logistieke partner. Dit leidde tot beperkte transparantie over de bestemming van het afval en had als resultaat dat veel afval eindigde als restafval. 

Deze conventionele aanpak heeft niet alleen nadelige gevolgen voor het milieu, maar leidt ook tot verlies van waardevolle materialen. De Rijksoverheid besloot daarom proactieve stappen te zetten naar duurzamer afvalbeheer.

RVO-x-Seenons-Circularity-Circle (1)


De oplossing -
afvallogistiek via het Seenons platform

Sinds 1 januari 2023 verzorgen wij duurzame logistiek voor het merendeel van de afvalstromen van de Rijksoverheid. Hierbij helpen we de overheid bij het minimaliseren van haar ecologische voetafdruk. 

De logistiek voor de afvalstromen op alle 475 locaties wordt nauwkeurig georganiseerd, zodat elke afvalstroom wordt gekoppeld aan een efficiënte en duurzame logistieke partner via het Seenons Platform. De Nederlandse overheid zorgt ervoor dat de gescheiden afvalstromen naar de juiste verwerkers worden geretourneerd, waardoor de meest efficiënte, effectieve en circulaire afvalverwerkingsmethoden mogelijk worden.

“We staan aan het begin van een hele waardevolle, langdurige samenwerking met de Rijksoverheid en zullen gaandeweg samen verbeteren en groeien richting een compleet duurzame afvalverwerking. Op elk vlak willen we zo transparant mogelijk bewegen en inzichtelijk maken waar het afval vandaan komt en terechtkomt. Het zou natuurlijk te gek zijn als we hiermee meerdere organisaties inspireren om de afvallogistiek en verwerking duurzaam in te gaan richten, op weg naar circulaire afvalverwerking,’’ 

– Joost Kamermans, CEO en co-founder van Seenons

Joost_Email_Signature

 

“De keuze om met Seenons in zee te gaan hebben we zeer zorgvuldig gemaakt. Het herinrichten van onze afvallogistiek en verwerking is een belangrijk onderdeel van onze overkoepelende duurzaamheidsdoelen. We kunnen hier aanzienlijke impact mee maken. Naast de tech-expertise die Seenons ons biedt om elke locatie, elke afvalstroom te koppelen aan de juiste vervoerder, kunnen ze ons ook inzicht geven in de milieu-impact op dit gebied. Uiteindelijk kan hun technische expertise ons ook helpen met het koppelen aan de juiste verwerkers. Overkoepelend kunnen we met deze verandering het bedrijfsproces efficiënter besturen en zo aan de voorkant slimmer inkopen. Door aankopen en gebruik ontstaat immers afval. We kijken uit naar deze samenwerking en de weg die we gaan bewandelen richting onze duurzame doelen.”

- Maurice Goudsmith, Afvalzorg en Grondstoffenmanagement, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Maurice Goudsmith - Rijksoverheid


Deze samenwerking moet als blauwdruk fungeren voor duurzaam afvalbeheer binnen overheidsinstanties, maar ook andere organisaties inspireren om de reis naar zero waste te starten.

 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox