Contact

Seenons x Schiphol: een afvalvrije luchthaven in 2030

20 min

Op 1 juni 2023 is onze 8-jarige samenwerking met afvalrecyclingbedrijf Renewi en luchthavens Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport gestart. 

Het doel? Een afvalvrije luchthaven in 2030 en volledig circulaire vliegvelden in 2050

De uitdaging: een verandering van afvalmanagement van een luchthaven

Hoe revolutioneer je de afvalstrategie van een luchthaven? Dat was de uitdaging waar Amsterdam Schiphol en Rotterdam The Hague Airport (RTHA) voor stonden. Traditionele afvalverwerkingsmethoden waren inefficiënt en niet duurzaam en wierpen een schaduw over de milieudoelstellingen van de luchthavens. Ze besloten op zoek te gaan naar partners die hen konden begeleiden naar een afvalvrije toekomst, waarbij afval in 2030 volledig is geëlimineerd en er in 2050 volledig circulaire luchthavens zijn.


Logo-Flight-to-Zero-Waste-V1-zonder-logo


De oplossing - samenwerking en een zero waste roadmap

En ze vonden de oplossing: een samenwerking met Seenons en Renewi als strategische partners. 

Wij bieden met ons tech-platform transparantie in het hele afvalbeheer proces en openen deuren naar een netwerk van innovatieve logistieke bedrijven, verwerkers en andere partners. Ook bieden we hulp bij het ontwikkelen van een zero waste roadmap, compleet met initiatieven gericht op het verminderen van materiaalgebruik.

Renewi speelt een centrale rol binnen het partnerschap en houdt toezicht op de dienstverlening van de luchthavens. Denk hierbij aan transport, de verwerking en recycling van afvalstromen.
 

De samenwerking - een onafhankelijk platform in transitie naar duurzaamheid

“In de transitie naar een circulaire economie is samenwerking het sleutelwoord. Als waste-to-productbedrijf willen wij een verbindende schakel zijn in de circulaire economie.  Daarom zijn we enthousiast om samen met partners als Seenons, Schiphol en Rotterdam The Hague Airport aan de slag te gaan, met een uitdaging die veel verder gaat dan enkel een efficiënte en duurzame inzameling van reststromen,” aldus Marc den Hartog, Managing Director Commercial Waste Nederland, vanuit Renewi. 

Bij alle beslissingen op het gebied van logistiek, verwerking en afvalvermindering is duurzaamheid het overkoepelende principe.

De manier waarop we met Renewi samenwerken is uniek. ‘’Seenons is een onafhankelijk platform, dat zich normaliter niet met een marktpartij inschrijft voor een tender. In dit geval is een uitzondering gemaakt.’’ aldus Joost Kamermans, co-founder en CEO van Seenons.

Ons platform is bedoeld voor duurzaam afvalmanagement en verbindt partijen in de afvalketen om impact te maken. Door onze innovatieve software, zonder dat we zelf wagens of verwerking hebben, kunnen wij partijen objectief bijstaan in hun transitie naar zero waste. Voor ons gaat het om het verminderen, hergebruiken en optimaal recyclen van materialen. Het transport en de verwerking van reststromen zijn hier een onderdeel van, waar we ons netwerk voor gaan inzetten. Dit is ook zo overeengekomen met Renewi, Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. We moeten het samen doen.’’

– Joost Kamermans, CEO en co-founder van Seenons

Joost_Email_Signature

Roadmap - stap voor stap naar zero waste

Met behulp van een zero waste roadmap – waarin we met consultancy partners een gefaseerde aanpak verwerken met duidelijke tussentijdse doelstellingen en bijpassende interventies – gaan de luchthavens op weg naar het bestaande doel van afvalvrij in 2030. Ook geeft dit de luchthavens transparantie in data, zoals de CO2-impact van transport en materiaalverbruik.

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox