Contact

Seenons x Fully: Samen redden we 620 ton materiaal

Je besluit om de stekker eruit te trekken, maar je bezit nog wel een grote voorraad. Wat doe je dan? Dit overkwam Fully. In mei 2023 besloot Fully te stoppen met de verkoop van bureaumaterialen. Hun magazijn in Gent moest leeg worden gehaald. Maar hoe? Dat is het moment dat wij als Seenons België graag inspringen en meedenken!

In eerste instantie draait Seenons vaak langdurige samenwerkingen om afvalbeheer te verbeteren en circuleren. Maar niet in alle gevallen is dat de vraag. Soms is een project ook daadwerkelijk eindig, maar moet het wel goed worden afgerond. Waarom zouden we daar ook niet bij helpen? 

De uitdaging: Spill the tea, om hoeveel materiaal ging het?

630 ton, dat is 630.000 kg.

Het resultaat:

Hoeveel daarvan is gered van de verbranding? Maar liefst 620 ton! De afgevoerde materialen kregen een maximale circulaire bestemming. 208,65 ton is hergebruikt en 409,95 ton is gerecycled. Slechts 11,40 ton (1,6 procent) was helaas niet recyclebaar. Daarnaast werd het logistieke complex zowel operationeel als administratief succesvol afgerond.

De oplossing: Samenwerking op maat

Seenons heeft in België meer dan 140 partners die landelijk logistieke, verwerkende, hergebruik- en technische oplossingen bieden. Voor dit specifieke project konden we rekenen op de diensten van Katoen Natie, Fully’s vaste stockbeheerder. Zij stonden dagelijks klaar om de juiste materialen uit het magazijn te halen en trailers te laden.

  • Optimalisatie van transport: We besloten in samenspraak met Fully's hergebruik partners om de trailers handmatig te laden en optimaal te vullen. Zo konden we hoger stapelen en namen pallets geen onnodige ruimte in. Het resultaat? Een indrukwekkende vermindering van maar liefst 40% in het aantal transporten.
  • Transport naar afnemers: Na het laden werd het materiaal vervoerd naar zes verschillende afnemers, actief in recycling en hergebruik. Dit was een klus op maat van Transport Group Martens, waar we al jaren tevreden mee samenwerken. De afnemers werden geselecteerd op basis van hun lokale aanwezigheid (minder transport & CO2-uitstoot) en specialiteit (beste circulaire oplossing).

Fully-2-Fully samenwerking

 

Landelijke recycle partners

Bruco Containers is een grootschalige Belgische onderneming die zowel containers verhuurt als aan afvalverwerking en recycling doet. Voor dit project werd extra personeel ingezet, die handmatig de trailers losten en de materialen sorteerden. Met behulp van kranen, magneten en shredders konden verschillende materiaalstromen ontstaan. Op deze manier heeft Bruco 350 ton aan materiaal gesorteerd en klaargemaakt voor verdere verwerking en recycling.

MIREC Recycling NV is gespecialiseerd in het ecologisch en efficiënt recyclen van elektrische en elektronische producten. Ze zorgden ervoor dat de edelmetalen uit de apparaten van Fully werden gerecycleerd, zodat deze waardevolle grondstoffen konden dienen voor de productie van nieuwe producten.

Lokale hergebruik partners

Scrap VZW focust op het vinden van nieuwe bestemmingen voor materialen die anders verloren zouden gaan. Dankzij Scrap zullen er 1850 stukken materiaal een nieuw thuis vinden, zowel in hergebruikte als gerecyclede vorm. Ze hebben al een grote afname van 135 stuks voltooid bij een aannemer die ze zal gebruiken als vensterbanken, plinten en muurbekleding.

Hou’tHart begeleidt bedrijven, organisaties en individuen bij het bouwen van materialen met hergebruikt hout. Het verzamelde hout wordt omgezet in meubels, vloeren, bureaubladen en meer. Deze producten vinden hun weg naar scholen, theaters en bij mensen thuis.

Buurman vzw Antwerpen verzamelt, verwerkt en zorgt voor de herbestemming van afval- en restmateriaal. Ze bieden ook workshops en werkplekken aan in hun atelier in Antwerpen. Door de grote hoeveelheid aan materiaal die ze kregen, was hun grootste uitdaging het afwegen welke materialen geschikt waren voor hergebruik. NB Buurman is een concept dat is verspreid over zowel België als Nederland. 

IMPACT Furniture, onderdeel van Oxfam België, focust zich op het hergebruik van kwaliteitsvolle kantoormeubelen met een sociale en milieuvriendelijke impact. Ze verzamelen meubilair in van grote instellingen en bedrijven en geven deze een tweede leven via hun Upcycling-project. Voor dit project werden maar liefst 5.000 tafelbladen geleverd door IMPACT Furniture.

Onze samenwerking met Fully is een prachtig voorbeeld van hoe we door samenwerking en innovatie kunnen bijdragen aan een circulaire economie. Dankzij de inzet van alle betrokkenen hebben we een aanzienlijke hoeveelheid materiaal kunnen hergebruiken en recycleren. Samen werken we aan een toekomst zonder afval.

Ook samenwerken aan een afvalvrije wereld

 

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox