Kom in contact

Zo ga je aan de slag met circulair inkopen voor jouw organisatie

20 min

Wil je jouw organisatie en je bedrijfsprocessen duurzamer inrichten? Door circulair in te kopen kun je niet alleen kosten besparen, maar voorkom je ook heel veel afval. En omdat je je CO2-uitstoot hiermee verlaagt, draagt dat weer bij aan je duurzaamheidsdoelen. Kortom: duurzaam inkopen heeft veel voordelen voor je bedrijf.

Maar hoe ga je van start met circulaire inkoop? En hoe integreer je circulariteit slim met jouw huidige bedrijfs- en inkoopprocessen? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je duurzaamheid een onmisbaar onderdeel maakt van jouw inkoopbeleid.

In deze blog:

 

Waarom circulair inkopen?

Circulair inkopen helpt om minder afval te produceren, minder grondstoffen te verbruiken en zo ook minder CO2-uitstoot te veroorzaken. 

Nederland en de EU hebben als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te zijn. Dat is nodig omdat we – om de opwarming van de aarde tegen te gaan – onze CO2-uitstoot in Europa flink moeten verlagen. Ook moeten we ons gebruik van grondstoffen verminderen, omdat we op dit moment meer verbruiken dan de grenzen van de planeet aan kunnen (gemiddeld per Nederlander evenveel als 3,6 aardes in 2022, bron: Earth Overshoot Day). 

En daarnaast leidt ook nieuwe wetgeving ertoe dat duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker worden. Zo is er een Europese wet in de maak om 50% van de pallets en 20% van de palletstraps voor 2030 herbruikbaar te maken (de ‘European Packaging and Packaging Waste Directive’).


📑 Meer weten over wetgeving?
Welke nieuwe regels komen eraan in Nederland en vanuit de EU? Wanneer treden ze in werking? We geven je een overzicht van alle nieuwe afval- en duurzaamheidswetgeving [voor 2023 en 24] in dit artikel


In een circulaire economie bestaat er geen afval: afval is simpelweg ook een grondstof en grondstoffen worden steeds opnieuw gebruikt, gerecycled en zo teruggebracht in de economie. 

Eén van de manieren om bij te dragen aan de overgang naar een circulaire economie, is met een bewuste, duurzame inkoop

De basis van circulaire inkoop voor bedrijven

Door circulair in te kopen kun je ook met jouw bedrijf bijdragen aan de circulaire economie. Want je creëert zo minder afval en CO2-uitstoot met de producten die je met inkoopt.

Om je inkoop circulair te maken, kun je uitgaan van deze 4 basis principes of vuistregels: 

 • Koop bewust in

Denk voordat je iets bestelt na of je het echt nodig hebt.

Als je een product niet intensief gaat gebruiken, koop het dan niet in (refuse). Of onderzoek: kun je het misschien vervangen door een dienst, product-as-a-service? (rethink)

 • Kies voor tweedehands, gerecycled of gerepareerd

Of ga voor modulaire of refurbished producten.

 • Koop zoveel mogelijk in bulk

Zo voorkom je onnodig verpakkingsmateriaal (reduce).

 • Koop recyclebare alternatieven

Bestaat er van een product ook een variant van materiaal dat gerecycled kan worden? Kies dan daarvoor (recycle).


Extra tip 💡

Ga met leveranciers in gesprek over duurzamere of kleinere verpakkingen. Zo bereik je meer mensen dan alleen binnen je eigen bedrijf en kun je een hele keten helpen om te verduurzamen.


Hoe ga je met deze basisregels aan de slag? In het volgende deel geven we concrete tips voor hoe je de 4 basisregels kunt toepassen om je eigen inkoopbeleid duurzamer en circulair te maken – per type product 👇

 

Tips voor circulair inkopen – per product

Hieronder vind je per productcategorie een aantal handige tips van onze waste warrior Kim om jouw inkoopbeleid te verduurzamen. 

Kantoorartikelen 🖊️

Kies zoveel mogelijk voor herbruikbare, navulbare artikelen. 

 • Koop gerecycled papier in
 • Lever cartridges in voor hergebruik

Duurzaam meubilair 🪑

Koop zoveel mogelijk tweedehands en refurbished kantoormeubilair

 • Zijn er spullen die je niet vaak gebruikt, bijvoorbeeld voor evenementen of feestjes? Die kun je ook huren via handige platforms als BIYU, Grover en Peerby (rethink).

ICT & Elektronica

Kies voor tweedehands, refurbished of gerecyclede apparaten. En sommige producten kun je ook leasen!

Praktische tips: 

 • Lease of huur apparaten, bijvoorbeeld via BIYU en Grover (rethink) 
 • Laat elektronische apparaten rouleren tussen medewerkers (reuse). Als iemand weggaat, kun je een laptop bijvoorbeeld resetten en doorgeven aan een nieuwe werknemer.
 • Is er iets stuk? Stel een beleid op dat elektronica altijd eerst gerepareerd wordt, en niet meteen vervangen door iets nieuws (repair). Tijdens de reparatie kun je vaak een leentoestel krijgen, zodat je het niet te lang hoeft te missen
 • Check voor je een apparaat inkoopt wat het energielabel is, zodat je voor het meest energiezuinige product kunt kiezen.

Schoonmaak

Werk met schoonmaakmiddelen in navullingen (reduce). Er zijn zelfs navullingen in poedervorm, die ervoor zorgen dat er minder CO2 vrijkomt bij het transport van schoonmaakartikelen, omdat er minder water (en dus gewicht) vervoerd hoeft te worden!

 • Gebruik ook zoveel mogelijk biologische, duurzame schoonmaakmiddelen. Geen bleek, want dat is schadelijk voor de natuur 🌱

Conclusie: zo maak je jouw inkoop circulair

In dit artikel hebben we uitgelegd waarom circulair inkopen belangrijk is als je jouw organisatie wil verduurzamen: je voorkomt er veel afval mee, bespaart CO2 en voldoet zo aan duurzaamheidswetgeving – en tegelijkertijd bespaar je vaak kosten. 

Ook hebben we 4 basisprincipes en praktische tips gegeven die je meteen kunt toepassen op jouw inkoopbeleid.

Een laatste tip: het hoeft niet allemaal tegelijk en het hoeft niet meteen perfect! Begin met een eerste kleine stap: met 1 product of categorie dat je duurzamer kunt inkopen. Kijk hoe je dat kunt verbeteren, en ga vandaar verder.

Blijf op de hoogte

Ontvang Zero Waste tips in je inbox